Kontakt konferencija će ove godine, jednim delom, biti posvećena i velikom umetniku Marku Laneganu, a u saradnji sa jednim od najznačajnijih muzičkih portala – Balkanrockom.
Izložba fotografija biće postavljena u Anti Shop Elektropioniru uoči #Kontakt2022 konferencije. Otvaranje je 23. marta u 16h, a izložba traje do 30. marta.

𝘐 𝘩𝘰𝘱𝘦 𝘵𝘩𝘪𝘴 𝘴𝘩𝘦𝘭𝘵𝘦𝘳 𝘪𝘴 𝘦𝘯𝘰𝘶𝘨𝘩 𝘵𝘰 𝘬𝘦𝘦𝘱 𝘮𝘦 𝘸𝘢𝘳𝘮
𝘜𝘱𝘴𝘵𝘢𝘪𝘳𝘴 𝘵𝘩𝘦 𝘩𝘦𝘢𝘷𝘦𝘯’𝘴 𝘨𝘪𝘷𝘪𝘯𝘨 𝘣𝘪𝘳𝘵𝘩 𝘵𝘰 𝘸𝘪𝘯𝘵𝘦𝘳’𝘴 𝘴𝘵𝘰𝘳𝘮
𝘉𝘶𝘵 𝘐’𝘷𝘦 𝘣𝘦𝘦𝘯 𝘥𝘺𝘪𝘯𝘨 𝘴𝘪𝘯𝘤𝘦 𝘵𝘩𝘦 𝘥𝘢𝘺 𝘐 𝘸𝘢𝘴 𝘣𝘰𝘳𝘯
𝘛𝘩𝘢𝘵 𝘮𝘶𝘤𝘩 𝘐 𝘬𝘯𝘰𝘸 𝘪𝘴 𝘵𝘳𝘶𝘦

(Mark Lanegan, I am the Wolf)
,,Izložba fotografija Nemanje Đorđevića posvećena Marku Laneganu predstavlja vizuelni omaž kultnom muzičaru, koji nas je nedavno napustio, prerano i potpuno iznenada. Iza čuvenog umetnika stoji duga i izuzetno plodna muzička karijera, impresivne diskografije i brojnih značajnih saradnji. Tokom svojih turneja, Beograd je četiri puta ugostio Marka Lanegana i njegov bend. Đorđević je kao višegodišnji aktivni rok fotograf imao prilike da fotografiše svaki njegov nastup i da ga jednom prilikom intervjuiše.

Fotografije u postavci treba posmatrati integralno, iako se sastoje iz dva dela. Koncertni deo prikazuje distanciranu, poetičnu i mračnu auru Laneganovih nastupa, dok privatni deo, koji se sastoji od fotografija nastalim prilikom intervjua sa autorom izložbe, prikazuju muzičara u direktnijem i toplijem svetlu. Dva aspekta postavke čine portreti Lanegana sa posebnim fokusom na određenim detaljima, kojima Đorđević prenosi određeni dojam o muzičaru. Kao kontrasti funkcionišu fotografije Lanegana usled njegovog moćnog izvođenja pesama, dok u zanosu povlači čitavu publiku u svoj svet mraka i borbe, nasuprot suzdržanom osmehu čoveka iza kulisa koji ni tada ne prestaje da se bori sa sopstvenim demonima. Iako je Đorđević poznat po tome što na svojim fotografijama vrlo promišljeno kadrira i prenosi ritam i zvuk u polje vizuelnog, ovog puta postavka ističe njegovu sposobnost da predstavi ličnost muzičara, pronađe put ka onome iza vidljivog, da učini ono neuhvatljivo u čoveku prisutnim i obelodanjenim na fotografiji.

Simbolično, naziv izložbe odnosi se na naziv Laneganove pesme Way To Tomorow u kojoj muzičar ne uspeva da pronađe put do svog sutrašnjeg dana. Ova izložba nagoveštava da njegov odlazak nije konačan i jeste svojevrsni kontra pokazatelj da je on već u sutrašnjici. Fotografije Nemanje Đorđevića podsećaju na unikatne kvalitete neponovljive ličnosti Marka Lanegana i ističu važnost njegovog muzičkog nasleđa koje danas čini nezaobilazni deo rokenrol kulture, koju će tek baštiniti generacije sutrašnjice.”

Marija S. Đorđević, istoričarka umetnosti

Najveći događaj profesionalaca muzičke industrije u regionu, Kontakt konferencija, održaće se u Beogradu od 24. do 26. marta 2022, u organizaciji producentske kuće „Kontakt konferencija“, promoterske kuće Odličan Hrčak i Centra beogradskih festivala – CEBEF, pod pokroviteljstvom grada Beograda.

Kontakt 2022 biće podeljen u tri programske celine: tribine i paneli; izložbe i radionice; muzički deo programa (koncerti).

GLAVNI MUZIČKI PROGRAM KONTAKT KONFERENCIJE
„NEMA DOBRE UMETNOSTI BEZ ROKENROLA”: IZLOŽBA KEBRINIH DIGITALNIH CRTEŽA NA KONTAKT KONFERENCIJI

Podeli sa prijateljima

Ostale vesti

Ostale vesti